تا به حال مطالب زیادی در مورد اینکه چگونه وبلاگ بنویسیم خوانده و دیده ام اما در مورد اصول وبلاگ خوانی چیز زیادی نمی بینم حتی وقتی در گوگل عبارت انگلیسی چطور یک وبلاگ را بخوانیم را جستجو می کنم به من می گوید آیا منظور شما اینست که چطور وبلاگ بنویسم، فکر می کنم کمی هم نوبت شما است ! قطعا خواندن وبلاگ هم قواعدی دارد و مرام خاصی را می طلبد نمی شود بیاییم و هر جور که خواستیم بخوانیم و برویم ! بهتر است قواعد را رعایت کنیم .
ابتدا دوست دارم از جامعه وبلاگ نویسان ایرانی یک تشکر ویژه بکنم ، کسانی که اغلب بدون هیچ گونه چشم داشتی به تولید محتوای مفید فارسی کمک می کنند و ما چیزهای زیادی را از آنها یاد می گیریم اما هیچ گاه از آنها یک تشکر خشک و خالی هم نمی کنیم پس این تشکر خشک خالی من تقدیم به وبلاگستان فارسی .
انگیزه
انجام هر کاری انگیزه می خواد وبلاگ نویسی که جای خود دارد ؛ یک وبلاگ نویس در ابتدا انگیزه های فراوانی برای نوشتن دارد اما همین انگیزه ها در مرور زمان کمرنگ می شود ، اگر می خواهیم وبلاگی تعطیل نشود باید به وبلاگ نویس برای نوشتن انگیزه بدهیم ، این کار خیلی ساده است اگر از مطالب وبلاگی خوشمان می آید باید این را به نویسنده بفهمانیم و دوست داشتنمان را ابراز کنیم این کار به نویسنده انگیزه خوبی برای ادامه می دهد و او را خوشحال می کند ، راه های زیادی برای اینکار وجود دارد که در ادامه برخی از آنها را مطرح می کنیم .
نظرات ( کامنت ها
معمولا نویسنده وقت زیادی را صرف نوشتن مطالب وبلاگ می کند اما من خواننده حوصله نوشتن یک خط را هم ندارم ! مطالبی که حاصل تلاش یک نویسنده بی مزد و مواجب است را می خوانم و لذت می برم اما به راحتی صفحه را می بندم ! نظر که هیچ ، لایک هم نمی زنم و این واقعا بی انصافی است .
از اصول اولیه وبلاگ خوانی اینست که اگر نظری در مورد مطلب ارائه شده در وبلاگی داریم بهتر است رو در رو و بدون واسطه از قسمت نظرات با نویسنده مطرح کنیم ( اینکار واقعا ساده است و زحمتی ندارد ) البته نکته قابل توجه اینست که نظرات ذیل هر مطلب باید مربوط به همان مطلب باشد و اگر شما حرف دیگری با نویسنده دارید بهتر است از صفحه تماس با ما و یا از طریق ایمیل با نویسنده مطرح کنید .
اصولا وبلاگ نویس ها از کنار نظرات به راحتی عبور نمی کنند و عموما نظرات مخاطب برای نویسنده از ارزش بخصوصی برخوردار است .
برخی اوقات اگر اشکال کوچکی در مطالب می بینم چرا من که مخاطب وبلاگ هستم آنرا درست نکنم ؟ مثلا اگر غلط املایی در وبلاگ می بینیم چه بهتر که به نویسنده گوشزد کنیم ، اگر لینک کار نمی کند تصاویر باز نمی شود و … من که مخاطب وبلاگ هستم باید آنرا گوشزد کنم .
اگر می خواهیم از بقیه نظرات مطالب هم آگاه بشویم کافی است فید نظرات آن وبلاگ را دنبال کنیم و یا از طریق اشتراک ایمیلی نظرات را پیگیری کنیم .
لایک خوشمان آمد
در بسیاری از وبلاگ ها گزینه ای به عنوان لایک وجود دارد و کاربرد آن اینست که وقتی که از یک مطلب و با یک وبلاگ خوشمان می آید کافی است یک کلیک ناقابل بروی این دکمه نازنین لایک بزنیم و به نویسنده بهفمانیم که من از مطلب و یا وبلاگ شما خوشم آمده به همین راحتی .
فید ( RSS )
وبلاگ خوان های حرفه ای از طریق فید وبلاگ می خوانند .
فید در واقع یک خروجی از مطالب وبلاگ است بدون هیچ چیز اضافی ، اگر می خواهیم به تعداد زیادی وبلاگ و وبسایت در کمترین زمان ممکن سر بزنیم و جدید ترین مطالب همه آنها را یکجا داشته باشیم راه حل آن استفاده از فید وبلاگ ها و یک فید خوان خوب مثل گوگل ریدر( گودر ) است ، کافی است آدرس فید وبلاگ را کپی کنیم و سپس در فید خوان خود وارد نمائیم .
اما از آداب فید خوانی هم اینست که همیشه از آدرس فید اصلی وبلاگ که معمولا بروی سرویس فیدبرنر ( feedburner ) است استفاده کنیم .
اشتراک ایمیلی ( اشتراک پستی از نوع الکترونیک)
اگر دوست داریم مطالب وبلاگ بدون هیچ زحمتی به آدرس پست الکترونیکی و یا ایمیل ما ارسال یشود باید از این خدمت استفاده بکنیم ، کافی است آدرس ایمیل خودمان را در فرم مخصوص اشتراک ایمیلی وارد کنیم و یکبار مراحل تائید هویت را طی کنیم و از آن به بعد مطالب را در صندوق پست الکترونیکی خود دریافت خواهیم کرد .
نکته مهم اینست که اگر روزی از اشتراک ایمیلی منصرف شدیم باید مراحل لغو اشتراک را انجام بدهیم تا دیگر مطالب برای ما ارسال نشود نه اینکه مطالب را پاک کنیم و یا خدای ناکرده آنها را اسپم کنیم و از نویسنده انتقاد کنیم به یاد داشته باشیم که اشتراک ایمیلی یک سرویس خودکار است و خود نویسنده تک تک مطالب را برای ما ارسال نمی کند .
آرشیو لینک ها ( خوشمزه ها)
برای ما پیش می آید که می خواهیم برخی از مطالب را برای خودمان لیست کنیم و بتوانیم بعدا ها آنها را به راحتی پیدا کنیم و یا لیست مطالب جالبی را که در وب می خوانیم با دوستانمان به اشتراک بگذاریم ، برای اینکار سرویس های بسیار خوبی نظیر Delicious راه اندازی شده است و استفاده از آنها بسیار آسان است ، یکی از بهترین راه های اشتراک مطالب با دوستانمان لینک دادن به مطالب می باشد نه کپی کردن آنها .
اغلب وبلاگ ها یک لیست از این لینک های خوشمزه دارند و نویسنده مطالب جالبی را که در وبلاگ های دیگر می خواند برای ما به اشتراک می گذارد .
جستجو
گاهی اوقات می خواهیم چیزی را در وبلاگی جستجو کنیم ، پس قاعدتا به سراغ فرم جستجوی وبلاگ می رویم اما برخی اوقات شاید نتیجه مطلوب را از فرم ها بدست نیاوریم پس باید به سراغ یک موتور جستجوی قوی تر برویم ، کار بسیار راحت است در این مواقع ابتدا سایت گوگل را باز می کنیم و عبارت ” :site ” را وارد کرده و آدرس وبلاگ را می نویسیم ، و حالا با یک فاصله کلمه یا عبارت مورد نظر را برای جستجو در آن وبلاگ وارد می کنیم .
برای مثال :
site:http://kaghaz.net آیفون
کپی نکنیم ( سرقت مطالب ممنوع)
تصور کنید برای مطلبی ساعت ها و یا روزها وقت می گذارید و آن را می نویسید و مفت و مجانی آنرا منتشر می کنید اما فردی از راه می رسد و در عرض چند ثانیه حاصل زحمت شما را کپی می کند و به اسم خودش منتشر می نماید ! بله تعجب ندارد این یک حقیقت تلخ است که همه وبلاگ نویسان آنرا تجربه کرده اند ، شاید این کار از شوق بدست آوردن یک مطلب گران بها و یا از روی نابلدی باشد ، اما هر چه که باشد درست نیست ، درست اینست که اگر می خواهیم مطلب کس دیگری را در جایی دیگر نقل کنیم حتما منبع آنرا ذکر کنیم و نویسنده را هم از این کار مطلع نمائیم .
تبلیغات ( کمک هزینه
آیا تا به حال به ابن نکته توجه کرده ایم که : هزینه های یک وبلاگ از کجا تامین می شود ؟ بله دوست عزیز بحث شیرین هزینه های مالی ، هزینه وبلاگ ها به دو بخش اصلی تقسیم می شود یک بخش که هزینه های نگارش و جمع آوری مطالب است که هزینه نویسندگان است و بخش دیگر هزینه های فنی است ، اصولا هزینه فنی وبلاگ ها یا به عهده یک سرویس دهنده رایگان مثل بلاگفا ، پرشین بلاگ و … است و یا بر عهده مالک وبلاگ ، معمولا وبلاگ ها دارای یک بخش تبلیغات هستند تا بتوانند از این راه کمک خرجی برای هزینه ها داشته باشند .
هر وبلاگی که مخاطب بیشتری دارد و یا مطالب بیشتری منتشر می کند به طبع هزینه های بیشتری هم دارد .
بی پرده بگویم اگر می خواهیم به وبلاگی کمک کنیم ( خصوصا وبلاگ هایی که هزینه ها بر عهده خودشان می باشد ) باید به این تبلیغات توجه کنیم و اگر خوشمان آمد بروی آنها کلیک کنیم .
نظر سنجی
یعنی واقعا اینقدر سخت است ؟!! شاید بسیاری از وبلاگ نویسان از این مورد کمی دلگیرند که چرا مخاطب همواره فقط و فقط مصرف کننده است ، برخی اوقات برای گرفتن بازخورد و نظر کاربران و مخاطبین بهترین کار دست و پا کردن یک نظر سنجی است اما معمولا شاهد آن هستیم که درصد کمی از مخاطبین وبلاگ در نظر سنجی ها شرکت می کنند و این در حالی است که شرکت در یک نظر سنجی کار بسیار ساده ای است کافی است گزینه مربوط را انتحاب کنیم و کلید تائید را بزنیم ، همین .
مشارکت در نگارش مطالب ( نویسنده میهمان)
اغلب وبلاگ ها از مشارکت مخاطبین در نگارش متون و انتشار مطالب مخاطبین استقبال می کنند و حاضر هستند این فضا و فرصت را در اختیار کاربران وبلاگ بگذارند و این یک فرصت خوب برای کسانی است که احیانا برای مطالب و افکارشان به دنبال مخاطب و رسانه هستند .
در آخر بگویم عزیزان وبلاگ یک رسانه است به وسعت خوانندگانش و همه دار و ندار یک وبلاگ مخاطبین آن هستند .
منبع :http://kaghaz.net